De vakantiemaanden staan weer voor de deur. Leuke periode, maar ook met een grotere kans op schade aan jouw huis. Wat kun je er tegen doen?

In meerdere opzichten heb je tijdens de vakantie een grote kans op schade. Je bent zelf niet thuis, dus je kunt ook niet ingrijpen. Hierdoor kan de schade door bijvoorbeeld brand flink uitpakken. Je hebt een grotere kans op inbraak, maar bijvoorbeeld ook op een blikseminslag. De kans op een blikseminslag is namelijk groter in de zomer met hoge temperaturen. Met een aantal tips kun je schade voorkomen of de schadelasten in ieder geval zo laag mogelijk houden.

Maak je bezittingen beter bestand tegen blikseminslag

Een bliksemafleider op het dak monteren gaat waarschijnlijk te ver, maar er zijn ook goedkope oplossingen waarmee je de schade aan jouw bezittingen beperkt houdt. Schade aan de inboedel en de opstal verzeker je met de inboedelverzekering en de opstalverzekering, maar je wilt natuurlijk het liefst zo weinig mogelijk schade hebben. Je kunt elektrische apparaten beveiligen door een beveiligd verlengsnoer of je trekt de stekkers er gewoon uit. Tijdens de vakantie hoef je er toch geen gebruik van te maken.

Loop altijd nog één keer door het huis vóór je vertrekt

Je hebt alle deuren en ramen mogelijk al gecontroleerd, maar doe het voor de zekerheid nog een keer vóór je echt de deur achter je dicht trekt. Misschien is een gezinslid toch nog even naar buiten gegaan en daarna vergeten om de deur weer op slot te doen. Zorg er ook voor dat de ramen allemaal dicht zijn.

Ontmoedig inbrekers om jouw huis te kiezen 

Inbraak is vaak ingegeven door een gelegenheid. Ze zoeken een huis uit waar het liefst niemand thuis is en waar ze zo eenvoudig mogelijk binnen kunnen komen. Op 10 meter afstand kunnen ze de kwaliteit van jouw sloten inschatten. Het hang- en sluitwerk nog vóór de vakantie vervangen is mogelijk te ingrijpend, maar er zijn ook andere manieren om inbrekers te ontmoedigen. Plaats bijvoorbeeld een nepcamera en snoei de bossen bij deuren waar ze zich achter kunnen verschuilen als ze aan jouw voordeur aan het sleutelen zijn. Betere sloten nemen is natuurlijk wel de beste oplossing.

Licht in huis doet wonderen

De kans op inbraak wordt kleiner als de inbrekers niet zeker weten of er iemand thuis is. Laat in de avonduren lichten branden in verschillende ruimtes in het huis. Maak geen gebruik van een duidelijke neplamp op de vensterbank bij het voorraam. Hiermee maak je zelfs duidelijk dat je op vakantie bent.

Laat de buren weten dat je met vakantie bent

De beste bewakers van jouw huis zijn de buren. Ze merken het als eerste als er iets aan de hand is. Als ze weten dat je er niet bent, zullen ze nog waakzamer zijn. Vraag ze ook gelijk even om af en toe de brievenbus te legen.