Jouw auto kan uitgaande van de dagwaarde te ruim verzekerd zijn. Is jouw auto in dat geval oververzekerd? Vaak wordt deze term onterecht gebruikt.

Besparen op de premie voor de autoverzekering is eenvoudig. Je zet jouw huidige verzekering om van bijvoorbeeld de WA casco (all risks autoverzekering) naar de WA beperkt casco of de WA autoverzekering. De dekking is hierdoor beperkter en de premie dus lager. Maar er kleven ook risico’s aan. Bij schade door bijvoorbeeld een aanrijding door jouw eigen schuld kun je jezelf wel voor het hoofd slaan dat je ervoor gekozen hebt om de autoverzekering om te zetten.

Afhankelijk van de dagwaarde?

Een auto van 15 jaar oud verzeker je niet meer WA casco. Deze autoverzekering is namelijk in vergelijking met de beperktere verzekeringsvormen duur. De hoogte van de premie is afhankelijk van de cataloguswaarde van de auto. Bij schade wordt er voor de afwikkeling uitgegaan van de dagwaarde van de auto. Stel, jouw auto kostte als nieuw 20.000 euro en heeft nu nog een waarde van 2.000 euro. Logisch om in dat geval over te stappen van de WA casco naar een beperktere dekking.

Wanneer stap je over naar een beperktere dekking?

Je gaat voor een beperktere dekking om te besparen op de premie. Maar de overstap is niet zonder risico’s. Een voorbeeld om het risico te illustreren.

Voorbeeld:

Jouw auto is 7 jaar oud en is nog WA casco verzekerd. De auto heeft een dagwaarde van 8.000 euro. Het grootste voordeel van de WA casco autoverzekering is dat je bij een schuldschade de schade aan je eigen auto ook uitgekeerd krijgt. Je kunt 250 euro per jaar besparen door over te stappen naar de WA beperkt casco. In deze verzekeringsvorm is eigen schade door een aanrijding niet meer verzekerd. Je zet de omzetting door. Een paar dagen later! Op de snelweg rem je te laat en je rijdt op je voorganger. De schade aan je eigen auto bedraagt 3.500 euro.

Door het omzetten van je verzekering krijg je de schade aan je eigen auto niet uitgekeerd. De jaarlijkse besparing van 250 euro pakt verkeerd uit.

De beste dekking is niet afhankelijk van de leeftijd

Bij het kiezen van de juiste verzekeringsvorm is de leeftijd van de auto niet doorslaggevend. Er moet juist gelet worden op de dagwaarde en de verschillen in premie tussen de verzekeringsvormen. Een auto met een dagwaarde van 3.000 euro kan nog best WA casco verzekerd blijven. Dat geldt zeker als je veel schadevrije jaren op je naam hebt. Mogelijk geeft het overstappen naar een goedkopere verzekeringsvorm jou maar een besparing van bijvoorbeeld 150 euro. Besparen op de premie is één, maar bij een zwaar ongeval door jouw schuld ben je blij dat je de WA casco autoverzekering hebt.

Bereken hier uw scherpste autoverzekering premie: