Inzittendenverzekeringen, welke soorten zijn er?

Als je een autoverzekering afsluit, kun je kiezen voor een aantal aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld een rechtsbijstandsdekking of een inzittendendekking. Hieronder leggen we je uit welke soorten inzittendenverzekeringen er zijn en wat de voordelen zijn van deze dekkingen.

Soorten inzittendenverzekeringen
Er zijn twee soorten inzittendenverzekeringen, namelijk de;

  • Ongevallenverzekering voor inzittenden
  • Schadeverzekering voor inzittenden

Ongevallenverzekering voor inzittenden (OIV)
De ongevallenverzekering voor inzittenden, kortgezegd de OIV, biedt dekking bij blijvende invaliditeit en/of overlijden. Als jij zelf of je passagiers gewond raken bij een aanrijding dan dekt de zorgverzekering de medische kosten. Met een OIV krijg jij of je nabestaanden een vooraf vastgesteld bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit en/of overlijden. Het maakt niet uit wie er schuldig was aan het ongeval.

Schadeverzekering voor inzittenden (SVI)
De schadeverzekering voor inzittenden, kortgezegd de SVI, biedt dekking tegen lichamelijke en materiële schade na een ongeluk. Meestal wordt er tot één miljoen euro gedekt. Met de SVI wordt de werkelijk geleden schade vergoed in plaats van een uitkering met een vooraf vastgesteld bedrag.

Allebei afsluiten?
Het is niet nodig om zowel een OI als een SVI dekking af te sluiten. Je betaalt dan onnodig veel premie, terwijl de vergoeding van de extra verzekering minimaal is.