Inboedelverzekering ? Waarom?
Ik heb alleen maar oude spullen

Over de noodzaak van de inboedelverzekering wordt soms getwijfeld. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de inboedel niets waard is. Waarom is de inboedelverzekering noodzakelijk?

De waarde van een inboedel wordt vaak te laag ingeschat. Bij het schatten van de waarde gaan we namelijk uit van de grotere objecten in huis. De bank en de tafel en stoelen waren mogelijk niet duur, maar de inboedel is alles wat je in huis hebt. Dus ook jouw kleding, keukengerei, telefoons en andere elektronica. Vergeet bijvoorbeeld de flatscreen televisie aan de muur niet. Bij een brand kun je binnen een paar minuten jouw huis en alles wat erin staat verliezen. Het leed kun je niet voorkomen, maar wel de financiële ellende.

Om de kosten hoef je het niet te laten

De meest gesloten inboedelverzekering is de zogenaamde extra uitgebreide dekking. Deze verzekering biedt een ruime dekking. Hierbij kun je onder andere denken aan een dekking tegen:

  • Brand
  • Inbraak
  • Blikseminslag
  • Storm- en hagelschade
  • Vandalisme
  • Bepaalde soorten waterschade

Volgens het Nibud betaal je een gemiddelde premie van 10 euro per maand uitgaande van een tussenwoning of een appartement. Voor een vrijstaande woning kom je gemiddeld uit op 13 euro. De kosten vallen mee als je er rekening mee houdt dat de verzekeraar tienduizenden euro’s uitkeert bij een flinke brand.

Wat heb je aan waarde in huis?

Je gaat niet met een lijstje door het huis om alles op waarde in te schatten. Gelukkig hoeft dat ook niet meer. Voor het vaststellen van het verzekerd bedrag kun je gebruik maken van de ervaring en de verzamelde informatie door de verzekeraars. Door het beantwoorden van een aantal vragen kan de waarde van jouw inboedel ingeschat worden. De verzekeraar stelt onder andere vragen over het gezinsinkomen en de gezinssamenstelling om een inschatting te kunnen maken. Er zijn zelfs al inboedelverzekeringen waar geen verzekerd bedrag meer in staat. In dat geval kan de verzekeraar ook nooit een beroep doen op onderverzekering.

Wanneer is er sprake van onderverzekering?

Bij een omvangrijke schade schakelt de verzekeraar een expert in om het schadebedrag vast te stellen. De expert kan ook een tweede opdracht meekrijgen, namelijk het vaststellen van het verzekerd bedrag. Als het verzekerd bedrag lager is dan de werkelijke waarde van de inboedel, is er sprake van onderverzekering. Bij onderverzekering wordt de schade maar deels gecompenseerd door de verzekeraar.

Met een huishouden kun je niet zonder een inboedelverzekering. De kans op een aanzienlijke schade is klein, maar als je ermee te maken krijgt, gaat het gelijk om een behoorlijke schadepost. Je hebt meer aan waarde in huis dan het op het eerste oog lijkt. Houd daar rekening mee bij de afweging om wel of geen inboedelverzekering af te sluiten.