Tot een paar jaren geleden was 10 jaar vastzetten van de hypotheekrente gebruikelijk. Nu wordt er steeds vaker nagedacht over 20 of 30 jaar.
Bij verschillende geldverstrekkers kun je al kiezen voor een NHG-hypotheek met een hypotheekrente onder de 3 procent. Ga je voor 20 jaar vast dan zit je nog onder de 2,5 procent en bij 10 jaar vast zit je nog onder de 2 procent. Wat is wijsheid? Gaan voor de laagste hypotheekrente of toch zekerheid op langere termijn?

Hypotheekrentes zijn belachelijk laag
In 2008 werd al gezegd dat de hypotheekrentes laag waren. Voor een rentevaste periode van 30 jaar betaalde je in die tijd 5,5 tot 6 procent rente. Je betaalt nu dus de helft. Het is ook niet zo gek gedacht om de hypotheekrente voor 30 jaren vast te zetten. De gehele looptijd van de hypotheek ben je verzekerd van een lage hypotheekrente. Als je kiest voor een annuïteitenhypotheek heb je de gehele looptijd vaste asten. Bij het kiezen voor 20 jaren vast betaal je mogelijk de laatste 10 jaren nog een hogere rente.

Hypotheekrentes ook laag door toenemende concurrentie
Voor een hypotheek gaan huizenkopers niet meer standaard naar de huisbank. De verzekeraars zijn duidelijk met een opmars bezig. Ook pensioenfondsen stellen tegenwoordig indirect geld beschikbaar voor het financieren van huizen. De toenemende concurrentie is goed voor de hypotheekrentes. Geldverstrekkers die te maken hebben met concurrenten moeten de hypotheekrentes scherp houden.

Zorg dat je de hypotheek mee kunt verhuizen
De vraag blijft of je wel 30 jaren in hetzelfde huis blijft wonen. Als je over 10 jaren toch besluit om nog een keer een stap te zetten in jouw wooncarrière, zou het mooi zijn dat je de hypotheek mee kunt verhuizen. Indien de hypotheekrente op dat moment veel hoger is, ben je blij dat je hypotheek mee kan verhuizen. Waarschijnlijk is de rentestand over 10 jaren namelijk hoger dan nu. Je kunt beter nu iets meer betalen voor een hypotheek die mee te verhuizen is. Zeker bij het vastzetten van de rente voor 30 jaren.

Wat als de hypotheekrentes nog verder zakken?
Begin vorig jaar waren de hypotheekrentes ook al historisch laag. Toen werd gezegd, veel lager kan niet. Toch was het mogelijk. Je kunt zeggen, we zitten bijna al op de bodem, maar wat is de bodem? Mogelijk ben je op lange termijn beter uit door eerst te kiezen voor een variabele rente. Zodra de verwachting is dat de rentes sterk gaan stijgen, kun je alsnog kiezen voor een lange rentevaste periode. Het is een mogelijkheid, maar niet zonder risico’s. Als de hypotheekrentes stijgen kunnen geldverstrekkers gelijk een sterke verhoging doorvoeren voor de langlopende rentevaste periodes. Zodra de dalende trend doorbroken is, kan het snel gaan.