Makelaars moeten meer nadruk leggen op de ontbindende voorwaarde van financiering in een voorlopig koopcontract voor huizen. Volgens minister Dijsselbloem van Financiën moeten makelaars mensen afraden om de ontbindende voorwaarde van financiering te laten vallen, zoals nu regelmatig gebeurt in grote steden als Amsterdam.

‘Iedereen doet daar verstandig aan’, aldus de minister, die naar de Kamer was geroepen door de VVD, omdat hypotheekverstrekkers te lang bezig zouden zijn met het rondmaken van hypotheken.

Doorlooptraject verkorten

Kamerlid Aukje de Vries vroeg zich af of het doorlooptraject niet kan worden ingekort of vereenvoudigd, naar aanleiding van een bericht dat 40% van de huizenkopers tegen vertraging aanloopt. Daardoor lopen vooral zzp’ers en ondernemers het risico naast hun begeerde huis te grijpen of een boete te moeten betalen. ‘Het traject duurt zo lang dat mensen onzeker worden en dat helpt niet bij het op stoom houden van de huizenmarkt’.

Zorgvuldigheid voorop

Voor Dijsselbloem moet zorgvuldigheid voorop staan. Hij adviseert potentiële kopers tijdig contact te zoeken met de banken en ook de benodigde voorbereidingen te treffen als ze snel willen kunnen handelen. ‘Mensen laten zich te vaak opjagen zonder goede voorbereiding’, aldus de minister.

Banken die toezeggen dat ze binnen een week een hypotheek kunnen regelen (Rabobank en ING) moeten volgens hem ook zorgen dat ze dat kunnen waarmaken en waar nodig extra mensen inzetten.

Onverantwoorde risico’s

PvdA-er Henk Nijboer waarschuwde juist tegen de ‘onverantwoorde risico’s’ die kopers lopen op een overspannen huizenmarkt, waar bijna ongezien biedingen worden gedaan en ook ontbindende voorwaarden achterwege worden gelaten. ‘Straks zijn er weer hele groepen die op de blaren moeten zitten’.

Bron: FD.nl 07-06-2016